top of page
Søk

Sensommer ved isdamDenne isdammen er Båtstødammen på Hallangen. Likedan er isdammene rundt hele Oslofjorden. De ligger 50 meter eller mer høyere enn havet og ofte går det en bekk inn i dammen og en eller flere bekker ut fra dammen. På denne tiden av året ble siv og kratt rundt dammen fjernet. Det må ha vært et vakkert syn med de rene fjellknausene mot det rene vannet. Det skulle produseres kvalitetsis til høyest mulig pris. Da måtte isen være krystallklar. Lordene i England skulle kunne lese avisen "The Times" gjennom en isblokk på 50 cm tykkelse! Det var nok sjelden lordene benyttet isen slik. Det meste ble brukt til å holde matvarer kjølige. Isblokker ble plassert i isskap. Det var kjøleteknikken. Men så skjedde oppfinnelsen KJØLESKAP. Og da ble det brått slutt med virksomheten. I denne teknikken blir det brukt elektrisitet; man trengte ikke flere isblokker fra Norge. Dette skjedde like før 1. verdenskrig, som startet i 1914. Akvarell: 27 x 17 cm.


10 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page