top of page
Søk

Moden havreåkerNå om kveldene lyser kornåkrene opp i skumringen. Dette er en havreåker. Det er det kornslaget som var mest vanlig for 150 år siden i Norge. Med sine hengende småaks minner de om bjeller. Mange kjenner sangen: Jeg er havren, jeg har bjeller på. I min barndom var denne sangen vanlig i Ønskekonserten i radioen hver mandag, og det var havregryn og melk som sikringskost i hverdagen. På en av mange guidede turer vi har vært med på, var det en som spurte meg om jeg var klar over at det var en sammenheng mellom kornlagre og sparebanker? I 1833 var det hele 250 kornmagasiner i Norge. Her leverte man korn og hentet eller lånte korn, etter samme system som vi nå bruker i sparebankene for å sikre oss jevn økonomi. Allerede kort tid etter 1833 begynte man å lage et grunnfond av pengene som kom inn ved salg av korn, og snart var systemet med pengehusholdning og sparebank vanlig. Akvarell: 24 x 17 cm.


21 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page