top of page
Søk

Sage is på akkordFrode Giertsen fra Nesodden kan mye om iseksport fra det vi kaller "Istida". Han har skrevet mye om dette i lokalavisen og vært aktiv på isfestival på Nesodden for 20 år siden. Han var med på isskjæring på festivalen og forteller at filing av sag på riktig måte er avgjørende for å oppnå god skjæringsteknikk. Isarbeiderne hadde i sin tid en teknikk som ga god lønn. Med et par hogg i isen lagde de dumper som ga feste for støvlene. Betalingen var ofte per blokk, altså akkordbetaling. Før blokkene ble sendt på trerenner til lagring i ishus eller direkte til isskutene, ble de registrert av futen. Han sto på et platå og telte opp blokker som antagelig har vært merket for å se hvem som skulle ha betalingen. Dette er litt gjetting, slik det må være for oss som gjerne vil rekonstuere hvordan livet var for 150 år siden. Min far har fortalt at de fikk betaling for sitt lag, som besto av isarbeiderne på gården (Søndre Digerud gård).


24 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page