top of page
Søk

Digerud 11. mars 190711.mars 1907 tok fotograf Axel Wiborg en serie bilder som viser den store virksomheten han ledet fra Digerud. Dette bildet er fra isskjæringen på Sønderstødammen, med Axel Wiborgs håndskrevne billedtekst under. Det er interessant å se hvordan isen er rutet opp med spor som saga ble satt ned i. Disse rendene er laget ved at hest med en slags sag på sleden, er dratt fram og tilbake. Da ble det påbegynt sagekanter som gjorde arbeidet lettere og sikrere med hensyn til riktige mål. På kartet kan man se at det fremdeles er mange kunstige dammer som heter Sønderstødammen. Det er fellesbetegnelsen på et knippe dammer i skogsområdet øst for Sønderstøa. De var demmet opp og ga mengder med is som ble fraktet på isrenner ned til Sønderstøa. På dette tidspunktet trodde Wiborg at iseventyret ville fortsette. Sammen med Frode Giertsen har vi lest terrenget og sett at det er påbegynte konstruksjoner flere steder i skogshellingen her. Men så kom krigen i 1914 og oppfinnelsen av kjølesystemer som produserte is. Og snipp, snapp, snute - så var iseventyret ute.


84 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page