top of page
Søk

HallangspollenHer har jeg tegnet naturen i et vannsystem fra isdrift i Hallangspollen. Det er et ønske om å gjøre dette området tilgjengelig for publikum. Man ønsker å vise hvordan systemet var her.

Vann renner nedover de bratte skråningene i Frogn og Nesodden, og dette er et typisk system vi ser mange steder. Ved siden av demningen er det et avløp for vann. Vann måtte ledes unna hvis det ble så høy vannstand i dammen at det kunne flomme over demningen. Da ville den fort bli ødelagt. Nederst i demningen var det en luke hvor det ble sluppet ut gjørmevann fra dammen om sommeren. Det næringsrike vannet har gitt feit jord nedover i dalen. Isrenner i tre ble fra mange dammer bygget over eller ved siden av juvet. På hver side av renna var det konstruksjoner og plattformer hvor arbeiderne kunne jobbe med å få isen på plass i renna. Nå, over 100 år etter at driften tok slutt, har det grodd opp et villnis av trær i juvene. Tett med trær som strekker seg mot lyset. Det har sjelden vært hogst her, så gamle og nye trær er ofte filtret inn i hverandre i et fint økosystem. Illustrasjonen viser hvordan det er i sommer, og antydninger av hvordan det var i "istiden" da vannet fikk renne i de fine steinkonstruksjonene i terrenget. Dette er fine kulturminner som man bør fortelle kommende slekter om. Det er del av vår nære historie i Frogn og Nesodden.


20 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page