top of page
Søk

Buksedammen ble åpnetIsdammen på Spro med navn "Buksedammen" ligger nær høydedraget over de nedlagte store steinbruddene på Nordre Spro på Nesodden. Det er en vakker dam som ligger litt for seg selv. Da jeg var der i sommer, var det en hegre som ikke likte at jeg forstyrret idyllen. På akvarellen har jeg vist hvordan tverrsnittet på demningene ofte er. Vannet fra en gren av Buksedammen er sluppet ut ved å åpne demningen. Vi ser at utsiden av demningen har steinmur i en nesten loddrett flate. Steinene har ulik størrelse og form. Antagelig hugget ut i nærheten av demningen. På innsiden mot der vannet har vært, er det en skråning av leire og jord. Det er en fordypning i denne skråningen hvor det ser ut til å ha vært et system for å samle opp løv og lignende. I andre demninger ser man et system i denne fordypningen hvor det ser ut til å være et slags rensesystem før vannet renner ut gjennom muren lenger ned. Jeg syns det minner om renseanlegg i et akvarium. På mange måter hadde man det samme arbeidet med isdammene som hva man har med hobbyakvarium som mange har hjemme. Man må ha rennende vann og luft. Planteavfall og skitt fra fiskene må renses vekk. Slurver man med renhold og friskt vann, gror hele akvariet fort igjen og det ser sørgelig dødt ut. Man trengte rent vann for å produsere ren is.


21 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Panda

Banan

bottom of page